Εργασία 3: Flickr

Το Flickr είναι μια εφαρμογή όπου προσφέρει ανταλλαγή και διαμοίραση φωτογραφιών και βίντεο σε μια διαδικτυακή κοινότητα, όπως κάνει και το Facebook αλλά με μια σημαντική διαφορά. Το  Flickr διέπεται από το καθεστώς Creative Commons που σημαίνει ότι το άτομο που ανεβάζει τις φωτογραφίες του μπορεί να κατοχυρώσει τα πνευματικά τους δικαιώματα και να μηνύσει όποιον τα παραβεί, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει στις φωτογραφίες που ανεβάζουμε στο Facebook. Το καθεστώς Creative Commons προσφέρει επίσης και την δυνατότητα να ανεβούν φωτογραφίες όπου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα χωρίς την άδεια του δημιουργού τους. Παρόλα αυτά, μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν Creative Commons φωτογραφίες στις οποίες να ισχύουν κάποιοι περιορισμοί αλλά και κάποια δικαιώματα να διατηρούνται, όπως το να μπορεί κάποιος να διαμοιραστεί μια φωτογραφία φτάνει να διανείμετε υπό το ίδιο καθεστώς σε περίπτωση τροποποίησης της.

Μέσα από το Flickr και το καθεστώς Creative Commons, η μαθησιακή διαδικασία στο νηπιαγωγείο μπορεί να εμπλουτιστεί και να γίνει πιο ενδιαφέρον μέσω την χρήση εποπτικού υλικού που ανεβάζουμε στο  Flickr. Το εποπτικό υλικό μπορεί να περιέχει και δραστηριότητες των παιδιών, εκτός από εικόνες και βίντεο για διδασκαλίες, όπου να μπορεί διαμοιραστεί μεταξύ των γωνιών και της νηπιαγωγού. Με αυτό τον τρόπο μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν για τις διάφορες δραστηριότητες  στις οποίες εμπλέκεται το παιδί τους αλλά και εμείς για τις διάφορες δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται το παιδί εκτός σχολείου, εντάσσοντας έτσι στο μάθημα διάφορες δραστηριότητες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού. Όλα αυτά μπορούν να διαμοιράζονται μέσω του Flickr και το καθεστώς Creative Commons, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας και κατοχύρωσης δικαιωμάτων, όσον αφορά το εποπτικό υλικό που θα ανεβάζουν, αφού θα μπορούν να ορίσουν τα άτομα που θα μπορούν να το δουν αλλά και τους περιορισμούς και δικαιώματα που θέλουν να το διέπουν.

Το λιμάνι του Άμστερνταμ της Ολλανδίας με τις βάρκες του και φόντο τον συννεφιασμένο ουρανό. Μια υπέροχη εικόνα την οποία ήθελα να αποθανατίσω για να θυμάμαι το ταξίδι μου, καθώς βλέποντας την μπορώ μέχρι και να ξανά ακούσω του γλάρους που πετούσαν εκείνη την μέρα.

Στην επόμενη φωτογραφία υπάρχει μια μικρή δόση από τους μαγευτικούς κήπους του Efteling Theme Park, σε μια περιοχή του Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Το Efteling έχει σκοπό να σε μεταφέρει  σε ένα τόπο μαγικό και παραμυθένιο και μέσα από τους κήπους του το  κατάφερε με μεγάλη επιτυχία.

Εσείς έχετε φωτογραφίες και τοπία που σας μεταφέρουν πίσω στο χρόνο ή σε άλλη εποχή;

rafaellak

Leave a comment